Bescherm je eigendommen met goede sloten

Geplaatst door

Jouw huis moet als een thuis aanvoelen. Zorg er daarom voor dat je een veilig huis hebt door het juiste sluitwerk te kiezen. Het kiezen van de juiste sloten zorgt ervoor dat je huis als een veilige baken voelt. Het beschermen van je eigendommen is iets wat al heel lang bestaat, in het oude Egypte kwamen al sloten voor. De eerste kostbaarheden (24ste eeuw voor Christus) werden nog verstopt in de grond, grotten of holle bomen. In het begin werden sloten hout gemaakt, pas later werd dit materiaal vervangen door metaal, voornamelijk brons en ijzer. In het begin gebruikte men valgrendelsloten, wat vervangen zou worden sloten waarbij de sleutel gedraaid moest worden. Tot einde 18e eeuw bleef deze manier van sluiting populair, en tegenwoordig is dit nog steeds een veelgebruikte manier van sluiting.

Soorten sloten

Het klavierslot volgde de valgrendsloten op. Slotklavieren zijn een soort hefboompjes die omlaag worden gedrukt en de slotschoot blokkeren. Met een passende sleutel worden de klavieren tot een bepaalde hoogte opgetild, waarna de blokkade wordt opgeheven. Veel kast- en binnendeursloten maken nog gebruik van deze sloten. Enkele jaren later werd het eerste moderne cilinderslot geproduceerd, een slot bestaande uit een cilinder en een behuizing. Doordat er meer sleutelvariaties mogelijk zijn, is dit slot een stuk veiliger dan de andere genoemde sloten. Halverwege de 19e eeuw werd het eerste stiftcilinderslot gepatenteerd, alhoewel dit nog niet de huidige vorm is. Er zijn nog enkele aanpassingen gemaakt, maar sinds die tijd hebben de meeste buitendeuren een stiftcilinderslot.

Inbraakwerende sloten

Een stiftcilinderslot heeft sluitpinnetjes gemaakt van messing. De cilinder zelf en de behuizing van het slot zijn ook van messing gemaakt. Dit is makkelijk te vernielen door een kwaadwillende. Dit is tegen te gaan door veiligheidsbeslag, waardoor het moeilijk is om bij het cilinderslot te komen. Ook kan je de cilinders van gehard staal te laten maken, in plaats van messing.

SKG-keurmerk

Om er zeker van te zijn dat uw woning over de juiste sloten beschikt helpt het om te kijken of de sloten beschikken over het SKG-keurmerk. De Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen keurt beveiligingsproducten en deelt ze in drie categorie├źn in, naar gelang de mate van inbraakwerendheid. Het hang- en sluitwerk mag tijdens een test binnen een tijd van respectievelijk 3, 5 of 10 minuten niet dusdanig verzwakt zijn dat daarmee de inbraakwerende eigenschappen teniet zijn gedaan:

– 1 SKG * = 3 minuten vertraging

– 2 SKG ** = 5 minuten vertraging

– 3 SKG *** = 10 minuten vertraging

Om in aanmerking te komen voor het Politie keurmerk veilig wonen, dienen de sloten minimaal te voldoen aan risicoklasse 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *